Karabük Üniversitesi’nden Göz Hareketleriyle Bilgisayar Kontrolü Uygulaması

Karabük Üniversitesi’nden Yenilikçi Uygulama

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümü’nde görevli olan Doç. Dr. Hakan Yılmaz, yapay zeka tabanlı görüntü işleme modeli kullanarak geliştirdiği uygulama ile kullanıcıların göz hareketleriyle bilgisayardaki çeşitli işlevleri kontrol edebilmesini sağlıyor. Bu yenilikçi uygulama, ALS ve felç gibi kas hastalıkları nedeniyle ellerini kullanamayan bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmıştır.

Uygulama, Karabük Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümü’nde, KBÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde geliştirilmiştir. Söz konusu uygulama, hastaların bilgisayarlarını göz hareketleriyle kullanabilmelerine olanak tanırken, ellerini hareket ettiremeyen bireylerin bilgisayar kullanımına ve bilgiye erişimlerini de kolaylaştırmaktadır.

Bu sistem, bireylerin göz hareketleriyle bilgisayarın yanı sıra, bilgisayara bağlı ışık, klima ve televizyon gibi çevre ekipmanlarını kontrol edebilme imkanı sunmaktadır. Tüm bunlar, gözlük veya harici kameraya ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilmektedir.

Uygulama ile ilgili detayları aktaran Doç. Dr. Hakan Yılmaz, şöyle konuştu: “Projemizde, herhangi bir kaza veya ALS gibi nedenlerden dolayı özellikle boyun altı felçli dezavantajlı bireylerin göz bebekleriyle bilgisayar kullanmaları için bir çözüm geliştirdik. Geliştirdiğimiz çözüm, yapay zeka ve görüntü işleme teknikleri ile eş zamanlı çalışmaktadır. Sürekli olarak kullanıcının göz bebeklerini tarıyor ve elde ettiği hareketleri bilgisayara aktarıyor.”

Yılmaz, uygulamanın avantajlarına da dikkat çekerek, “Bu çözüm, piyasada mevcut olan birçok son kullanıcı odaklı çözüme göre donanım kullanmaması ve harici bir cihaza ihtiyaç duymaması açısından öne çıkıyor. Sadece bilgisayarın kamerasını kullanarak çalışıyor. Bu projeyi Türk Telekom’un liderliğinde gerçekleştirdik. Gerçekten başarılı bir kamu-sanayi iş birliği oldu,” dedi.

Bunun yanı sıra, Yılmaz, “Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler ve öğrenciler için de yeni çalışmalarımız var. Yakında bunun duyurusunu yapmayı planlıyoruz. Bu projenin alt amaçlarından biri, gerçekleştirdiğimiz bilimsel yayınların sadece akademik literatürde kalmayıp, aynı zamanda son kullanıcılara hitap edebilecek bir ürün haline gelmesiydi. Bu çalışmada bunun güzel bir örneğini sunmuş olduk,” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Kontrol Edin

Buldan’da Yıldırım Düşmesi Sonucu Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

Buldan'da meydana gelen yıldırım düşmesi sonrası çıkan orman yangını, ekiplerin yoğun çabalarıyla kontrol altına alındı. Yangınla ilgili son gelişmeleri ve alınan önlemleri öğrenmek için haberimizi okuyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir