Anadolu’da Kalaycılık Mesleğinin Geleceği

Anadolu Kültüründe Kalaycılık Mesleğinin Sonu

Anadolu kültürünün önemli bir parçası olan kalaycılık mesleği, günümüzde tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıya. Yozgat’ta, bu mesleği icra eden ustaların sayısı bir elin beş parmağını geçmiyor. Çırak yetiştirilmemesi nedeniyle, kalaycılığın yakın zamanda unutulacağı öngörülüyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte, geleneksel bakır eşyaların yerini krom, çelik ve alüminyum alaşımlı mutfak ürünleri almaya başladı. Bu durum, kalaycılığın eski önemini yitirmesine ve unutulmaya yüz tutan mesleklerden biri haline gelmesine neden oldu. Türkiye genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da kalaycılık mesleği son demlerini yaşıyor. Sayıları giderek azalan kalaycı ustaları, mesleği icra edecek çırak bulamamanın zorluklarını yaşıyor ve kendilerinin sektördeki son temsilciler olduğunu belirtiyorlar.

Yozgat’ta 17 yaşında kalaycılığa başlayan 64 yaşındaki Mustafa Doğanalp, bir dönem ara vermesine rağmen, kentte başka kalaycı kalmadığı için yeniden bu mesleği sürdürmeye karar verdi. Sorgun ilçesinde, kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatmaya çalışan Doğanalp, sabahın erken saatlerinde dükkanını açarak gününe başlıyor. Müşterilerinin getirdiği bakır kapları özenle kalaylayan Doğanalp, yaptığı işten dolayı müşterilerinden takdir topluyor.

İlerleyen yaşına rağmen mesleğine olan sevgisi ve bağlılığı hiç azalmayan Doğanalp, kendisinden sonra devam edecek birinin olmaması nedeniyle, ömrünün yettiği sürece kalaycılıkla uğraşmak istiyor. Bu konuda duygularını şu sözlerle ifade ediyor:

“Ben de ölürsem kalaycılık bitti.”

Mustafa Doğanalp, Yozgat’ta kalaycılık mesleğinin son temsilcisi olduğunu belirterek, “20 yıldır aktif olarak kalaycılık yaptım, daha sonra iş olmadığı için 4 yıl ara vermek zorunda kaldım. Şu an Yozgat genelinde tek kalaycıyım ve ben öldükten sonra bu mesleği yapacak kimse kalmayacak. Çırak da yok, olsa bile yetiştirebiliriz. Kalaycılık bitmek üzere, ben de ölürsem bu meslek tamamen sona erecek.” diyor.

Doğanalp, Yozgat ve çevre ilçelerden Sorgun’a kalay için gelenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu da vurguluyor. “Yozgat’ın her tarafından burada kalay için geliyorlar. Bakır kapların büyüklüğüne göre fiyatları parça başı 50 liradan başlayıp, bin 200 liraya kadar çıkıyor. Sağlık açısından bakır çok faydalıdır. Yemeğin lezzeti de çok güzel olur, özellikle yoğurt çok daha lezzetli oluyor. Çelik gibi olmuyor.” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Ayrıca Kontrol Edin

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Olumsuz Hava Koşulları Nedeniyle Uçuş İptalleri

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda olumsuz hava koşulları nedeniyle gerçekleşen uçuş iptalleri hakkında güncel bilgilere ulaşın. Yolcular için alternatif çözümler ve hava durumu gelişmeleri hakkında detaylı bilgi edinin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir