Akdeniz Üniversitesi’nden Uyarı: Gıda Takviyeleri Bilinçli Kullanılmalı
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Usta, gıda takviyelerine olan ilginin artmasıyla birlikte merdiven altı üreticilerin dikkatini çektiğini belirtti. Prof. Dr. Usta, ruhsatsız ürünlerin ölümcül olabileceğini vurgulayarak, “Ciddi suistimal var. Zararlı, toksik olanlar var. Besinden ölenler dahi olabiliyor.” dedi.
Gıda Takviyeleri Kullanımı Hızla Artıyor
Prof. Dr. Usta, Türkiye genelinde gıda takviyelerinin kullanımının önemli ölçüde arttığını belirtti. Özellikle sporcular, ileri yaş grupları ve vegan bireylerin tercih ettiği gıda takviyelerinin, ilaç olmadığını ancak hekimler tarafından önerildiğinde tedavinin bir parçası olarak görüldüğünü ifade etti.
Prof. Dr. Usta şunları söyledi: “Gıda takviyeleri, ilaçlar gibi denetimlerden geçmiyor. Bu nedenle toksik etkileri bilinmiyor. Özellikle B12 vitamini gibi takviyelerin emilimini test etmiyoruz. Gerekli olabilir ancak sağlıklı olduğunuzda bile dikkatli olunması gerekiyor.”
Merdiven Altı Üretim Riskleri
Prof. Dr. Usta, gıda takviyelerine olan ilginin son 20 yılda yüzde 3’ten yüzde 30’lara çıktığını ve bu durumun kötüye kullanımı artırdığını belirtti. Merdiven altı üretimin risklerine dikkat çeken Usta, takviye gıdaların toksik olabilecek maddeler içerebileceğini ve bu konunun detaylı olarak incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Uyarılar ve Öneriler
- Gıda takviyelerini bilinçli ve hekim önerisiyle kullanın.
- Üretim izni olmayan ürünlerden kaçının.
- Gıda takviyelerinin kontrolünün Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerektiği önemle belirtilmektedir.